Aplicacions del control automàtic: robots

Les centrals nuclears son un exemple significativament prou clar : la carrega d'urania enriquit que necessiten es manipula per mitja de meanismes robotitxats i força precisos.


 

L'enginyeria de precisió n'és un altre exemple . Cap esser huma per molt habil que sigui podria fer manualment les soldadures microscopiques que cal efectuar als circuits impresos.






L'exploració de l'espai és un altre dels camps en que s'utilitzen els sistemes robotitzats . En aquest sentit , s'han enviat sondes i robots a explorar altres planetes.




Els components d'un robot

El sistema mecànic. La seva missió es moure les diferents parts del robot en funció de les ordres rebudes del sistema de control. Podem diferenciar-ne diverses parts:

· Peces rígides anomenades baules.

· Articulacions. Elements que serveixen d'unió entre dues peces rígides.

· Actuadors. Elements que transmeten el moviment a les articulacions del robot. El moviment del robot es pot produir de maneres diverses:

- Sistemes pneumàtics. Utilizen l'aire comprimit.

- Sistemes elèctrics. Fan servir el corrent elèctric.

- Sistemes hidràulics. Utilitzen circuits d'aigua o d'oli.

· L'eina. És la part del robot que, finalment, s'encarrega de fer la feina. En una cadena de muntatge d'automòbils, per exemple, l'eina pot ser un tornavís, un soldador, una pistola amb pintura...


No hay comentarios:

Publicar un comentario